Način pripreme
Najpre očistite i operite listove cvekle. Stavite ih u šerpu u vrelu vodu, da se popare. Dodajte i četvrtinu soka od limuna.
Nakon 1-2 minuta ih izvadite. Najjednostavnije se popare kad ih držite za drške. Tako se ne gnječe i sačuvaju svoj oblik.
Uzmite veliku dasku i stavite listove na nju da se ohlade. U međuvremenu spremite nadev za sarme.
Natopite pirinač u hladnoj vodi da pusti skrob. Isecite na sitno šargarepu, luk i celer. Zapržite u masnoći.
Sipajte mleveno meso, dodajte vodu i promešajte, da se usitni. Sipajte paradajz pire, a nakon kratkog mešanja i pirinač. Zapržite. Začinite solju.
Sipajte vodu od parenja listova. Biće ružičasta zbog cvekle. Pirinač treba da ne bude potpuno gotov. Čim upije vodu, sklonite ga sa ringle.
Preko svakog lista stavite nadev i uvijte sarmice. Poređajte ih u posudu za pečenje. Odozdo možete da stavite stabljike cvekle.
Sipajte vodu od parenja, da ih prekrije do polovine. Sipajte još soka od limuna, so i masnoću.
Pokrijte posudu sa sarmama od cvekle aluminijumskom folijom. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Ako su sarme veće, možete da povećate vreme kuvanja.
Tradicionalne sarme sa cveklom se serviraju sa kiselim mlekom. Ako želite možete da spremite i preliv od kiselog mleka i jaja. Tako će se stvoriti korica, ali može i bez nje.