Način pripreme
Škampi sa limunom su jednostavno i ukusno meze koje se sprema za ručak ili večeru sa gostima ili služi za specijalne povode i praznike: kao predjelo da se servira sa svežom salatom ili kavijarom.
Za uspeh jela važno je da se škampi kuvaju u tiganju samo nekoliko minuta tako što se limun dodaje tek na kraju kuvanja. Na taj način rakovi će biti mekani, a limun će dati svež ukus jelu.
U mom receptu dodala sam i malo belog vina. Za pripremanje takođe možete da dodate škampe prema dostupnosti. Ali evo kako da napravite ovo aromatično i ukusno jelo samo za nekoliko minutica.
Očistite škampe: odstranite ljusku i glave, ostavljajući rep. Takođe, izvadite creva škampa od leđa pomoću čačkalice za zube, nakon čega ih isperite tekućom vodom. Posušite ih papirnim ubrusom.
Ogulite beli luk i uklonite unutrašnjost. Zapecite ih na tiganju s 3 supene kašike maslinovog ulja.
U međuvremenu iscedite limun i izrendajte koru bez belog dela, jer je gorak.
Dodajte škampe u tiganj i dinstajte ih na jakoj vatri 10 sekundi.
Dodajte med i dobro karamelizujte sa obe strane otprilike 5 minuta.
Dodajte belo vino i ostavite ga da ispari. Začinite solju i crnim biberom i isključite ringlu.
U ovom trentku dodajte limunov sok i izrendanu koru limuna, ukoliko želite, dodajte iseckan peršun i izmešajte.
Vaši škampi u tiganju su spremni za serviranje vrući ili ohlađeni.
Dekorišite kavijarom, maslinama i limunom ili zelenom salatom.
Saveti:
Važno je da pripremite škampe za nekoliko minuta, u protivnom slučaju oni će postati tvrdi i žilavi. Takođe, nemojte dodavati limunov sok dok kuvate, u protivnom slučaju rakovi će biti gorki.
Predjelo od škampa sa limunom i medom je veoma ukusno.