Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Lisnate pogačice»Lisnati zalogaji sa školjkama i povrćem

Lisnati zalogaji sa školjkama i povrćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Lisnati zalogaji sa školjkama i povrćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
18
"Još s vrata dočekajte svoje gost ovim specijalnim lisnatim zalogajima sa školjkama i povrćem"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 230 g
  • školjke - otprilike 20 komada, crne
  • šalot luk - 2 komada
  • maslac - 20 g
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • belo vino - 150 ml
  • šargarepe - 2 komada, srednje/male
  • tikvica - 100 g
  • šafran - 2 prstohvata, u prahu
  • pavlaka - 120 g, za kuvanje
  • beli biber - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Od tankog lista dobro ohlađenog lisnatog testa isecite male pravougaonike veličine jednog zalogaja. Imajte u vidu da će se prilikom pečenja skupiti i još malo će se smanjiti, ali će narasti.

Poređajte u dve tepsije na malom rastojanju jedan od drugog listiće i pecite ih 10-15 minuta ili dok se ne dobije lagana zlatkasta boja. Rerna da bude unapred zagrejana na 180°C.

Isecite na male i tanke štapiće šargarepe i tikvicu, bez da je gulite.

Luk šalot iseckajte na tanke polumesece i stavite u maslac i maslinovo ulje sa prstohvatom soli na umerenu/slabu vatru na 5 minuta ili dok ne omekne.

Malo pojačajte vatru i dodajte šargarepu, a kada i one počnu da mekšaju, stavite tikvice.

Sipajte vino i redukujte na jačoj vatri.

Začinite povrće šafranom, belim biberom i s još malo soli, a na kraju dodajte pavlaku. Prilikom dodavanja pavlake treba ponovo da smanjite vatru da ne pređe i tako mešajte 2-3 minute ili dok se ne zgusti.

Školjke možee da koristite gotove blanširane orašaste plodove i da ih dodate u omeknulo povrće u pavlaku, alo možete da ga spremite sveže na pari u tiganju s malo maslinovog ulja i vina. Ukoliko izaberete drugu varijantu, čim se otvore, izvadite ih i odvojte od ljuske, nakon čega dodajte u šargarepe i tikvice.

Zalogaje od lisnatog testa isecite kroz sredinu uzdužno. U osnovu svake polovine stavljajte nadev i odozgo kao poklopac poklopite drugom polovinom.

Poređajte lisnate zalogaje na poslužavnik i servirajte vašim gostima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: