Način pripreme
Ako imate svežeg oktopoda, stavite ga u zamrzivač na nedelju dana.
U šerpu sipajte vodu, ubacite 2 lovorova lista i 5-6 zrna bibera.
Kada voda proključa jako, uhvatite oktopoda za glavu i potopite ga u vodu na 10 sekundi.
Izvadite ga, sačekajte da voda ponovo proključa, ubacite ga i ovaj postupak ponovite još jednom, ali ga posle trećeg puta ostavite da se kuva. Na ovaj način pipci će se umotati i koža će se očuvati tokom kuvanja.
Oktopoda kuvajte dok ne bude gotov, obično između 30 i 50 minuta. Nema tačnog vremena, jer zavisi od veličline oktopoda, njegove starosti, a nju ne možemo da znamo.
Nakon 30 minuta je najbolje da na svakih 5 minuta proverite čačkalicom u najdebljem delu, gde se sakupljaju pipci.
Kada čačkalica lagano udje, onda je oktopod gotov.
Sada, kada ste skuvali oktopoda, sledi deo koji jedino zavisi od vas. Možete ga pripremiti ala gajega, na roštilju, možete i da ga pržite.
Ovaj je upržen u maslinovom ulju, a 30 sekundi pre nego ga sklonite sa vatre, dodajte mu beli luk. Nakon toga ga pospite ljutom alevom paprikom, dodajte peršun i malo soli.
Pikantni prženi oktopod sa belim lukom i peršunom je gotov!