Način pripreme
Predlažem vam pravi vegetarijanski recept za tako voljene slatke korpice! Za ove posne korpice rešila sam i da vam dam odgovarajući recept za krem da ih njime napunite, jer je baš za ovu vrstu korpica.
Počnite sa spremanjem testa: U velikoj posudi pomešajte brašno od spelte, pirinčano brašno, šećer, so, vanilu, narendanu koru limuna i sodu za hleb. Oformite udubljenje i sipajte maslinovo ulje u centar.
Počnite da mesite dodajući sojino mleko. Ako nemate problem sa netolerancijom, možete da zamenite sojino mleko običnim. Mesi se rukom dok se ne dobije glatko testo. Oformite pogaču i stavite je u frižider, da odstoji uvijena u list prozračne folije pola sata.
Dok testo stoji spremite krem. U šerpi pomešajte brašno, šećer i malo narendane kore limuna (oko pola kašičice). Dodajte hladno mleko po malo, mešajući mutilicom, da se ne stvore grudvice.
Kada bobijete glatku smesu bez grudvica dodajte preostalo mleko i stavite šerpu na ringlu, nastavljajući da mešate dok se krem ne zgusne (to će oduzeti oko 10-15 minuta). Nakon što se krem zgusne sklonite ga sa vatre i dodajte vanilu. Pokrijte krem najlon folijom i ostavite ga da se ohladi.
Razvijte dve trećine teta do debljine oko 5 mm, isecite krugove malo veće nego kalupui za mafine, probajte visini, da je do polovine kalupa, ali ako želite i do gote. Ivice treba da su dobro zalepljene i napravite male rezove u gornjem delu testa, da budu lepi i izravnati. Možete da ih ispečete zajedno sa kremom ili odvojeno.
Ja ih spremam u obe varijante. Ako ih pečet zajedno sa kremom sipajte krem nanoseći ga kašikom. Dodajte voće po izboru ili preskočite ovaj korak. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Izvadite ih kada blago porumene!
Nakon što su gotove, ostavite ih da se ohlade u ukrasite po vašem ukusu, čak možete samo da pospete šećerom u prahu i da uživate u korpicam! Brašno od spelte možete da zamenite običnim, ali ne savetujem vam da menjate pirinčano.
Posne slatke korpice su gotove.