Način pripreme
Krompir skuvajte neoguljen u vodi sa prstohvatom soli 35 minuta ili dok savršeno ne omeknu.
Kada se ohlade, ogulite ih i izgnječite viljuškom ili presom zajedno sa maslacem.
Treba da se dobije gladak i fin pire.
Ostavite ga da se u potpunosti ohladi i u njega razbijte jaje i sipajte brašno.
Ako imte jaje veće veličine, nemojte ga celog stavljati.
Umesite homogeno i glatko testo, po potrebi možete da dodate još brašna, bez preterivanja kako knedle ne bi postale gnjecave i tvrde.
Ostavite testo od krompira da odmori na 10-15 minuta.
Sušene kajsije možete iseckati na komadiće ili staviti cele, ali u drugom slučaju biće vam potrebno više od 8 komada, budući da je barem kod mene od ove količine testa ispalo 15-16 loptica.
Otkidajte male porcijte testa (malo veće od oraha). Spljeskajte i u centar stavite kajsije.
Krajeve sakupite, zatvorite i uvaljajte u lopticu. Ruke namažite uljem, ukoliko se lepi.
U šerpu stavite vodu da provri na jakoj vatri i unutra ubacite oblikovane slatke knedle. One odmah padaju na dno i gotove se za vađenje čim isplivaju gore na površinu (približno 10 minuta).
Vadite rupičastom kašikom i još tople uvaljajte u smesu od prezli i smeđi šećer.
Ostavite na nekoliko minuta do sat vremena kako bi prezle upile svu vlagu i stvrdnule se, a šećer da se istopi od toplote.
Knedle propržite da se dobije zlatkasta korica u zagrejanom ulju i izvadite na kuhinjsi apsorbujući papir.
Nemojte ih ostavljati dugo na papiru da se ne bi zalepile za njega.
Pospite ih ili uvaljajte dok su tople u još ostalih prezli sa šećerom.
Neka vam je slatko sa ovim knedlama sa krompirom i kajsijama.