Način pripreme
Ogulimo 6 velikih glavica luka od ljuski, lepo ih operemo i ubacujemo ih da se kuvaju otprilike 25 minuta u posoljenoj vodi, u šerpi srednje veličine tako da ih nivo vode gotovo pokriva.
Kada malo omeknu, vadimo ih, odsečemo poklopčiće i pomoću viljuške vadimo unutrašnje delove luka tako što ostavljamo 2-3 sloja.
Posebno ogulimo, operemo i sečemo na sitne kockice 1 šargarepu i iskidamo karfiol na male grudvice - ukupno otprilike pola čaše. Seckamo i unutrašnje delove luka na sitno.
U šerpu sipamo 1-2 supene kašike suncokretovog ulja - šarlan da se zagreje i sipamo iseckane šargarepe i luk. Mešamo i stavljamo poklopac. Ubrzo sipamo pirinač, začinimo himalajskom solju, alevom paprikom i biberom i sušenom i izmrvljenom divljom nanom i mlevenim kuminom.
Mešamo i zalivamo 1 šoljom vode u kojoj se kuvao luk. Nastavljamo da mešamo dok ne upije vodu. Nakon čega dodajemo grašak, kukuruz i iseckani peršun i sipamo još otprilike 2/3 kaše vode od luka. Kuvamo dok ne bude polugotovo, kao za sarme.
Punimo luk i ređamo ga u tepsiju. Nakapamo nekoliko kapljica šarlana (suncokretovo ulje) na pirinač - na vrh svakog punjenog luka i sipamo ostali bujon od luka na dno tepsije.
Pečemo na а 200°C (odozgo i odozdo) otprilike 50 minuta - dok se ne dobije zlatkasta boja. Po želji stavljamo poklopčiće.
Poslužujemo izuzetan posni luk punjen pirinčem sa povrćem, topao i aromatičan za jedan bajkoviti ručak.
Neobično ukusno!