Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Punjeni Luk»Luk punjen mlečnim nadevom od povrća

Luk punjen mlečnim nadevom od povrća

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k173
Luk punjen mlečnim nadevom od povrća
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 7
01/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
3
"Jelo odlične kombinacije od slatkoće povrća i mlečnog sočnog nadeva!"

Potrebni sastojci

  • luk - 3 mnogo velike glavice
  • nadev
  • bundeva - ½ šolje, kockice
  • karfiol - ½ šolje, izlomljen
  • krompir - 1 komad, srednji
  • šargarepe - 1 komad, srednja
  • peršun - nekoliko strukova (1 - 2 supene kašike, iseckan)
  • luk - 1 - 2 supene kašike, iseckan (od sredine glavica)
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike (2% masti)
  • himalajska so - otprilike 2/3 kašičice, po ukusu
  • crni biber - ¼ kašičice, mleveni
  • aleva paprika - ¼ kašičice
  • čubar - 1 prstohvat
  • bosiljak - 1 prstohvat (sušen i izmrvljen)
  • tipsko brašno - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulimo velike glavice luka, operemo ih i skuvamo ih za otprikike 20-25 minuta u šerpi sa vodom tako da ih pokriva.

Čim budu skuvani i već omeknuli, vadimo iz vode, sečemo donji kraj gde su bili korenovi, a sa gornjeg kraja koristimo male poklopce koje po želji možemo da koristimo za dekoraciju jela na kraju.

Vadimo sredinu velikih glavica luka, tako da se dobiju debele stabilne posudice od luka od 2 sloja luka. Ređamo ih na odstojanju jedne od drugih u tepsiji, nema problema što sa donje strane luka takođe postoji otvor.

Pripremamo povrće za nadev tako što ogulimo i sečemo na sitne kockice bundevu, krompir i šargarepu, a karfiol izlomimo na male komadiće.

U šerpu sa otprilike 3-4 cm vode na dno korpice za kuvanje na pari sipamo povrće i poklopimo poklopcem.

Kuvamo ga na pari dok ne omekne, ali još su stegnui (tvrdo kuvani) da se ne bipretvorili u pire prilikom mešanja nadeva.

Prebacujemo skuvano povrće u odgovarajuću šosudu za mešanje i u njih dodajemo sitno iseckane - svež peršun i malo od sredina izdubljenih skuvanih glavica luka.

U drugu posudu pomoću viljuške izmešamo zajedno jaje, kiselo mleko, začine po ukusu - himalajsku finu so, mleveni crni biber i alevu papriku i na kraju zgušnjavamo smesu sa malo tipskog brašna.

Dodajemo mlečnu smesu u povrće i ravnomerno mešamo sve zajedno.

Punimo posudice od luka u tepsiju sa nadevom do vrha i izravnavamo da ne štrči povrće odozgo. Sipamo oko luka vodu na dno tepsije (otprilike 2 cm) i pečemo apetitni punjeni luk u rerni na 200 stepeni otprilike 50 minuta dok se ne dobije zlatkasta korica. Kada su gotovi, možemo pažljivo da skinemo spoljšanju prepečenu ljusku luka, s obzirom na to da postaje blago žilava nakon pečenja, ali pitanje je ukusa.

Poslužujemo još tople i aromatične punjene glavice luka po želji ukrašene njihovim poklopčićima (vrhićima).

Veoma ukusan i u isto vreme nežanog ukusa - luk punjen mlečnim nadevom od povrća koji kada rasečemo luk na dva dela vidi se koliko je lep kao šareni mozaik.

Jelo odlične kombinacije od slatkoće povrća i mlečnog sočnog nadeva!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: