Način pripreme
Uzmite 2 glavice belog luka i oljuštite ih od spoljnog sloja. Lagano zasecite vrh i stavite ih u podmazan pleh. Važno je da ne zagori! Dodajte još masnoće i pecite 15 minuta na 200 stepeni.
Preostalu glavicu belog luka sitno iseckajte zajedno sa celerom i lukom, a možete koristiti i blender. Pržite ih na ulju i posolite. Morate ih pržiti na tihoj vatri da omekšaju i ne zagore.
Dodajte brašno, mešajte minut-dva i malo po malo sipajte 1, 5 litar vode, mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica. Začinite začinima i ostavite da se ukusna čorba od belog luka skuva.
Oljuštite pečeni beli luk. Napravite pire od njega, dodajte so i kiselo mleko. Dodajte u aromatičnu supu. Ako želite, dodajte maslac.
Posle 20 minuta, čorba od belog luka koja ugreva biće spremna.
Od kriški hleba napravite domaće krutone. Isecite na kockice i pecite u tiganju do zlatne boje.
Supu poslužite sa krutonima i celerom kao prilog!