Posne ćufte od graška

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Posne ćufte od graška
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ako neko od vas kaže da ne voli posne ćuftice, znači da nije probao ove od graška i krompira"

Potrebni sastojci

  • grašak - 500 g
  • krompir - 2 komada
  • mladi beli luk - 100 g, očišćeni
  • ulje - oko 50 g + za prženje
  • ljuta paprika - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • peršun - 2 - 3 struka, listovi
  • menta - 2 struka, listovi
  • so - po ukusu
  • brašno - mešavina kukuruznog i pšeničnog, za uvaljati
* merne jedinice

Način pripreme

Grašak i krompir se posebno skuvaju.

Mladi luk se isecka i proprži se na ulju dok ne omekša. Vatra treba da bude umerena da ne bi gorelo.

Višak količine masnoće se ocedi od belog luka i on se stavlja u skuvani grašak i krompir (oguljene).

Dodaju se začini - crni biber i ljuta paprika, kao i so i sveži listovi mente i peršuna.

Sve se pasira, ali ne u savršeno gladak pire.

Smesa treba da bude gusta.

Stavlja se u frižider da se stegne još otprilike sat, dva i nakon toga se oblikuju ćuftice od graška - poželjno je da budu deblje.

Uvaljaju se u smesu od kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi se upila suvišna vlaga i kako bi imale hrskavu koricu.

Prže se u veoma jako zagrejanom ulju, s obzirom na to da na nižim temperaturama ćuftice od graška mogu da se raspadnu i da upiju više neophodne masnoće.

Tako je, zato što u njima nema jaja za spoj i treba da se pribegava tehnici kako bi bilo dobrih rezultata.

Drugi važan uslov je da se prže po malo komada u tiganju, a ne odjednom da temperatura ne bi spadala.

Potrebno je da samo ćuftice od povrća uhvate zlatastu koricu i pažljivo se vade rešetkastom kašikom na sloj kuhinjskog ubrusa kako bi se ocedili od masnoće.

Poslužuju se tople sa paradajz sosom, salatom ili mariniranim papričicama.

Prijatno sa ovim posnim ćuftama od graška!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: