Način pripreme
Krompir se oljušti i iseče na sitne kocke.
Praziluk se očisti, opere se i iseče na tanke kolutove.
U šerpi se istopi maslac. Dodaje se krompir, praziluk i 200 g zamrznutog graška.
Povrće se izdinsta dok ne omekša. Sipa se bujon od povrća i supa se stavlja da provro. Poklapa se poklopcem i kuva se na umerenoj vatri 15 minuta.
Pasira se u blenderu ili ručnim mikserom. Supa se začinjava solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu. Viršle se iseku na krugove.
Po želji se zaprže u malo masnoće. U vruću supu se dodaju viršle i preostali zamrznut grašak. Kuva se još 3-5 minuta.
Peršun se opere i iseče na sitno. Supa se posipa peršunom i promeša se. Krem supa od graška i krompira se servira sa krutonima po želji.