Način pripreme
Grašak i krompir se posebno skuvaju.
Mladi luk se isecka i proprži se na ulju dok ne omekša. Vatra treba da bude umerena da ne bi gorelo.
Višak količine masnoće se ocedi od belog luka i on se stavlja u skuvani grašak i krompir (oguljene).
Dodaju se začini - crni biber i ljuta paprika, kao i so i sveži listovi mente i peršuna.
Sve se pasira, ali ne u savršeno gladak pire.
Smesa treba da bude gusta.
Stavlja se u frižider da se stegne još otprilike sat, dva i nakon toga se oblikuju ćuftice od graška - poželjno je da budu deblje.
Uvaljaju se u smesu od kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi se upila suvišna vlaga i kako bi imale hrskavu koricu.
Prže se u veoma jako zagrejanom ulju, s obzirom na to da na nižim temperaturama ćuftice od graška mogu da se raspadnu i da upiju više neophodne masnoće.
Tako je, zato što u njima nema jaja za spoj i treba da se pribegava tehnici kako bi bilo dobrih rezultata.
Drugi važan uslov je da se prže po malo komada u tiganju, a ne odjednom da temperatura ne bi spadala.
Potrebno je da samo ćuftice od povrća uhvate zlatastu koricu i pažljivo se vade rešetkastom kašikom na sloj kuhinjskog ubrusa kako bi se ocedili od masnoće.
Poslužuju se tople sa paradajz sosom, salatom ili mariniranim papričicama.
Prijatno sa ovim posnim ćuftama od graška!