Način pripreme
Počnite od hleba sa kojim ćete servirati ćuftice kako bi bilo vremena da naraste, a i da se ohladio kada dođe red da se posluži.
Rastvorite kvasac i šećer u 100 ml zagrejane vode. Sačekajte 15 minuta da se smesa aktivira.
Sipajte obe vrste mleka sa ostalom vodom i uljem, nakon toga prosejte u tečnu smesu brašno sa solju.
Umesite glatko testo i ostavite ga da naraste na sat i po vremena.
Za to vreme pređite na pravljenje ćuftica, tako što sitno iseckate luk, peršun i beli luk i stavite ih u teleće mleveno meso.
Razbijte jaje, dodajte prezle, so i začine i lepo umesite. Ostavite da odstoji nekoliko sati ili dok ne završite sa pideima.
Od naraslog testa odvojte 4 ili 6 posebnih pogačica. Svaku rastegnite prstima i dlanovima kako biste je istanjili i da biste joj dali četvrtasti ili ovalni oblik.
Poređajte u tepsije na papir za pečenje i ostavite da narastu ponovo na 30 minuta.
U sredini svakog pidea napravite kvadrate pritiskom na drveni štapić. Namažite umućenim žumancem i pospite susamom i makovim semenom.
Sačekajte da pogačice malo nadođu, otprilike 20 minuta ili više, u zavisnosti od toplote u prostoriji.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 210°C dok ne postanu zlatasti.
Kada je mleveno meso dovoljno odstojalo, od njega oblikujte teleće ćufte standardnih veličina ili elipsaste.
Ogulite i krupno isecite krompire, nakon čega ih posolite i uvaljajte u ulje.
Pomešajte paradajz sos sa prstohvatom soli i sipajte tanak sloj na dno tepsije.
Ređajte turske ćuftice blago po dijagonali, a između njih stavljajte krompiriće. Zalijte ostalim paradajz sosom i vodom i poprskajte uljem.
Pecite na 190°C ispod folije ili poklopca malo duže od sat vremena ili dok krompir ne omekša.
Skinite foliju i dopecite jelo da se dobije prijatna boja i dok tečnost ne provri.
Servirajte pideli ćufte na pogačama od hleba pide, namazane maslacem (od ovčijeg mleka, po mogućnosti).
Pideli ćufte po želji garnirajte ljutom paprikom i domaćim ovčijim kiselim mlekom.
Prijatno!