Način pripreme
Luk se iseče na sitno, a oljušten patlidžan se iseče na male kocke. Beli luk i mirođija se usitne.
U zagrejanom ulju se zaprži luk, a nakon toga u njega se dodaje patlidžan. Meša se s vremena na vreme nekoliko minuta, dok patlidžan ne potamni i omekša.
Dodaje se beli luk, mirođija i so i biber po ukusu. Meša se i nakon još nekoliko minuta se sklanja sa ringle.
Krompir se gnječi i dodaje se u patlidžan. Meša se i sipaju se prezle, nakon čega se ponovo dobro meša, da se sve pomeša. Smesa se ostavlja da se ohladi.
Kada je smesa gotova, oblikuju se ćuftice od patlidžana, koje se uvaljaju u brašno. Izađe oko 17 ćuftica srednje veličine. Nakon toga se isprže u zagrejanom ulju sa svake strane.
Sos može da se spremi ili na kraju, dok se ne ohlade gotove ćuftice od povrća, ili dok se smesa za njih ne ohladi, pre nego što se oforme.
Za sos se iseče luk i usitni se beli luk.
Zaprži se luk dok ne počne da postaje prozračan. Tada se dodaje beli luk.
Sipa se sos od paradajza, oko polovina do dve trećine šolje vode, dodaje se šećer i drugi začini i ostavlja se da provri. Nekoliko minuta nakon toga sos od paradajza se sklanja sa ringle.
Tako su ćuftice od patlidžana sa sosom od paradajza spremne za serviranje.