Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja od povrća sa tikvicama, pečenim paprikama i pečurkama

Lazanja od povrća sa tikvicama, pečenim paprikama i pečurkama

Vesela SHVesela SH
Šegrt
226126
Lazanja od povrća sa tikvicama, pečenim paprikama i pečurkama5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Lazanja od povrća je odlična poslastica! Često je jedemo"

Potrebni sastojci

  • Za nadev
  • kore za lazanju - 250 g (bez kuvanja)
  • tikvice - 3 komada
  • paprike - 8 - 10 komada, crvene
  • pečurke - 400 g
  • mirođija - 3 - 4 struka
  • peršun - 3 - 4 struka
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - ili ulja za premazivanje gril tiganja
  • so - po ukusu
  • Za paradajz sos
  • paradajz - 400 grama, oguljeni (iz konzerve)
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike ili ulje
  • bosiljak - 1 supena kašika, sitno iseckan
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • crni biber - po ukusu
  • Za Bešamel sos
  • maslac - 50 g
  • brašno - 50 g /tri supene kašike/
  • sveže mleko - ½ l
  • so - prstohvat
  • beli biber - prstohvat
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • Za posipanje
  • kačkavalj - 150 g, izrendan
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite pečurke, isecite ih na krupnije komade, posolite prstohvatom soli i dinstajte ih sa maslacem.

Paprke očistite od drški i semenki i ispecite ih, kada se ohlade ogulite ih i isecite po dužini na četiri polovine ili kako procenite.

Tikvice ogulite i isecite na kriškice debljine ½ cm i pecite ih na gril tiganju, koliko je potrebno da omekšaju, nakon toga ih začinite silju i sitno iseckanom mirođijom.

Paradajz sos: Na dno duboke posude stavite malo masnoće, sipajte pasirani paradajz, dodajte 1 supenu kašiku soli i 2 supene kašike šećera, kuvajte dok se ne zgusne.

Malo pre nego što ih skinete sa vatre dodajte bosiljak i prstohvat crnog bibera.

Bešamel sos: U odgovarajućoj šerpi na ringli istopite maslac, dodajte brašno i blago ih propržite.

Dodajte u tankom mlazu uz neprestano mešanje ključalo mleko i mešajte energično da se ne bi pretvorilo u grudvice, kuvajte dok se ne dobije potrebna gustina, na primer gustina boze, posolite solju, dodajte izrendani muskatni oraščić i prstohvat belog bibera.

Na dno tepsije sipajte deo belog sosa, na sos poređajte kore za lazanju, zalijte ih delom paradajz sosa, nakon toga poređajte tikvice, paprike i pečurke, pospite peršunom, zalijte delom belog sosa, stavite drugi sloj kora za lazanju, nakon čega paradajz sos, povrće, beli sos i tako naizmenično ređate slojeve dok ne nestanu sastojci, tako što na kraju završite korama pokrivenim paradajz sosom ili belim sosm, kako procenite i izrendanim kačkavaljem.

Pecite lazanju u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 20-30 minuta u zavisnosti od rerne.

Lazanja od povrća sa tikvicama, pečenim paprikama i pečurkama je odlična poslastica!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: