Način pripreme
Očistite pečurke, isecite ih na krupnije komade, posolite prstohvatom soli i dinstajte ih sa maslacem.
Paprke očistite od drški i semenki i ispecite ih, kada se ohlade ogulite ih i isecite po dužini na četiri polovine ili kako procenite.
Tikvice ogulite i isecite na kriškice debljine ½ cm i pecite ih na gril tiganju, koliko je potrebno da omekšaju, nakon toga ih začinite silju i sitno iseckanom mirođijom.
Paradajz sos: Na dno duboke posude stavite malo masnoće, sipajte pasirani paradajz, dodajte 1 supenu kašiku soli i 2 supene kašike šećera, kuvajte dok se ne zgusne.
Malo pre nego što ih skinete sa vatre dodajte bosiljak i prstohvat crnog bibera.
Bešamel sos: U odgovarajućoj šerpi na ringli istopite maslac, dodajte brašno i blago ih propržite.
Dodajte u tankom mlazu uz neprestano mešanje ključalo mleko i mešajte energično da se ne bi pretvorilo u grudvice, kuvajte dok se ne dobije potrebna gustina, na primer gustina boze, posolite solju, dodajte izrendani muskatni oraščić i prstohvat belog bibera.
Na dno tepsije sipajte deo belog sosa, na sos poređajte kore za lazanju, zalijte ih delom paradajz sosa, nakon toga poređajte tikvice, paprike i pečurke, pospite peršunom, zalijte delom belog sosa, stavite drugi sloj kora za lazanju, nakon čega paradajz sos, povrće, beli sos i tako naizmenično ređate slojeve dok ne nestanu sastojci, tako što na kraju završite korama pokrivenim paradajz sosom ili belim sosm, kako procenite i izrendanim kačkavaljem.
Pecite lazanju u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 20-30 minuta u zavisnosti od rerne.
Lazanja od povrća sa tikvicama, pečenim paprikama i pečurkama je odlična poslastica!