Način pripreme
Na prvom mestu svi sastojci treba da odstoje na sobnoj temperaturi minimum 30 minuta.
Kvasac + 1 kašičica šećera + 100 ml tople vode se razmuti i ostavlja se da se aktivira na otprilike 10 minuta. Dok se kvasac aktivira, počinjemo da pripremamo druge sastojke.
Jaja + 1 šolja šećera se veoma dobro ručno mute, nakon toga se u njih dodaju limunada, ulje, kantica kiselog mleka (koje sam prethodno ostavila minimum sat vremena na sobnoj temperaturi) i več aktivirani kvasac.
Proizvodi se pažljivo izmešajte i u nekoliko puta se dodaje prosejano brašno i pažljivo se mesi meko testo.
Kada je meko testo gotovo, premešta se na radnu površinu i počinje da se mesi i dodaje se brašno dok se ne napravi nelepljivo testo.
Gotovo testo za pogaču udaramo otprilike 20 puta u radnu površinu. Treba da se dobije veoma mekano i lagano testo, koje je opušteno.
Ostavlja se da naraste na sat vremena i nakon toga se deli na loptice od kojih svaku oblikujemo u lopticu dobro nauljenim rukama.
Tetka ih ređa tako oblikovane u loptice u tepsiju sa padajućim dnom koja je prethodno nauljena. Ali lično ja svaku lopticu razvijamo u krug koji uvijam u fišek i vezujem u čvorić.
Tako oblikovana praznična pogača se ostavlja da se odmori na 30-40 minuta, nakon čega se premazuje žumancem i posipa se susamovim i makovim semenom.
Slatka pogača se peče sa ventilatorom otprilike 30 minuta na 190°C.
*Svaki šporet ima različite funkcije, zbog toga i ne savetujem da koristite moje naredbe za pečenje slatke pogače sa limunadom, već sami da podesimo rernu.