Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Ređana kukuruzna penjurlija

Ređana kukuruzna penjurlija

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Ređana kukuruzna penjurlija
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
26/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Meka spolja i sa hrskavom koricom iznutra - evo naše omiljene ređani kukuruzne penjurlije"

Potrebni sastojci

  • testo
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • brašno - 4 šolje, belo
  • sveži kvasac - 20 g
  • voda - 300 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, pune
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 3 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • nadev
  • sir - 200 g
  • maslac - 125 g
  • kukuruzni griz - 2 supene kašike, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i u njoj istopite kvasac i šećer.

Prosejte kukuruzno brašno i 3 šolje belog brašna u posudu. I njih dodajte so, izmešajte i napravite udubljenje. Dodajte smesu sa kvascem, ulje, kiselo mleko i 1 jaje. Počnite da mešate kašikom tako što uzimate malo brašna.

Čim postane teško za mešanje, prebacite testo na nabrašnjenu površinu i dodatno ga mesite rukama sa ostalim brašnom.

Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi.

Stavite gotovo testo u posudu i pokrijte ga streč folijom ili krpom i ostavite da naraste dok ne udupla svoj obim.

Za to vreme istopite maslac i izrmvite sir.

Naraslo testo premesite na nabrašnjenoj radnoj površini i podelite na 4 dela koja oblikujte u loptice. Svaku lopticu razvijte u krug prečnika tepsije.

Namažite tepsiju maslacem i stavite prvu koru. Namažite i nju maslacem i pospite 1/3 sira.

Nastavite tako i sa druge 3 loptice tako što poslednju samo namažete maslacem.

Uzmite oštar nož i isecite penjurliju na kvadrate i zatim pospite kukuruznim grizom.

Ostavite da ponovo naraste na još 30 minuta, a za to vreme zagrejte rernu.

Stavite penjurliju da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom prvih 10 minuta. Zatim isključite ventilator i pecite na gornjem i donjem greja;u još 30 minuta dok ne dobije prijatnu zlatastu boju.

Poslužite ovu ređanu kukuruznu penjurliju sa hrskavom koricom i mekanom unutrašnošću toplog sa šoljom jogurta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: