Neobična Medena torta

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Neobična Medena torta
Fotografije: Juliya
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Medena torta za čudo i za priču - e tako, pa pojedete"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • med - 90 g
  • šećer - 220 g
  • maslac - 30 g
  • soda bikarbona - 10 g
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 500 g
  • cimet - po ukusu (po želji)
  • za krem
  • kisela pavlaka - 500 g
  • slatka pavlaka - 100 g
  • šećer u prahu - 50 g
  • vanila - 1 kesica (2 g)
* merne jedinice

Način pripreme

U velikoj šerpi pomešajte med, šećer i maslac. Stavite šerpu na umerenu vatru. Kao kod karamela pokušajte da ne mešate smesu, ako je potrebno, prodrmajte šerpu. Sačekajte dok se šećer ne istopi i postane karamel. Bez skidanja šerpe sa ringle dodajte sodu i odmah aktivno mešajte, smesa zapeni gotovo trostruko, a smesa će dobiti blagu braon boju, ali ne brinite, to je normalno.

Skinite šerpu sa ringle i dodajte umućena jaja uz neprestano mešanje da se jaja ne bi zgusnula. Ostavite smesu da se ohladi na 4-5 minuta. Za to vreme posebno prosejte brašno i po želji dodajte cimet po ukusu, izmešajte da se dobro pomešaju.

U delovima dodajte brašno tako što nakon svakog dodatog dela mesite dok ne postane glatko.

Testo je gotovo kada se ne lepi i kada je elastično.

Razdvojte testo na 10 jednakih delova oblikovanih u loptice i pokrijte ih streč folijom da se ne bi sušile. Na papiru za pečenje i posutim brašnom razvijte svaku lopticu oklagijom u tanku koru za tortu. Uzmite pljosnati tanjir prečnika 18 cm, stavite je na koru i isecite oko nje krajeve. Tako isečenu koru izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i zajedno sa krajevima pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 5-6 minuta. Tako uradite sa svim lopticama testa.

Ostavite kore i iseckane krajeve da se u potpunosti ohlade.

Sakupite krajeve i sitno ih sameljite, ostavite sa strane.

Pripremite krem tako što u posudi pomešate kiselu pavlaku, šećer u prahu i vanilu, mutite dok smesa ne postane homogena. Dodajte tečnu pavlaku i mutite smesu na najvišem ubrzanju miksera dok se ne dobije gust krem.

Sastavite medenu tortu ređajući kore jednu na drugu, a između njih mažite ravnomerno raspoređen krem. Ne zaboravite da namažete medenu tortu kremom, odozgo i sa njenih strana.

Stavite tortu u frižider na 10 minuta kako bi se krem stegnuo i kako bi se torta stabilizovala.

Za to vreme prosejte samlevene mrve kroz sito kako biste uklonili previše krupne komade.

Tortu pospite mrvama u prahu koristeći svoju šaku ili silikonsku četku.

Ukrasite neobičnu medenu tortu po vašem izboru i stavite u frižider na otprilike 10-12 sati nakon mazanja kremom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: