Način pripreme
Listove vinove loze operite i prelijte vrelom vodom na dva minuta. Ocedite ih. Očistite i iseckajte luk na četiri dela. Stavite da se kuva u šerpi, kada je gotov, sitno ga iseckajte.
Mladi luk očistite i sitno iseckajte. Dinstajte ga u tiganju na ulju. Kada omekša, dodajte pirinač i čašu vode. Kada omekša dodajte seckanu mirođiju i peršun, kao i kuvani luk.
Promešajte, pospite biberom i solju. Dodajte naseckane masline. Promešajte. Uzmite po kašiku nadeva za posnu sarmu i stavite u sredinu svakog lista.
Oblikujte sarmice od listova vinove loze. Ređajte ih na dno nauljene šerpe. Pre toga na dnu stavite nekoliko listova kao podlogu. Sipajte 3 šolje vode u šerpu i stavite da se kuva.
Na ovaj način možete poslužiti grčku posnu sarmu od vinovog lista ili da napravite beli sos ako ne želite da bude posna.