Način pripreme
Luk se očisti, opere i iseče na sitno.
Stavlja se u šerpu, dodaje se ulje i zaprži se 5 minuta.
Pirinač se pere dok voda ne postane bistra.
Domaći bujon se namrvi, ne rastvara se u vodu.
Nakon što se luk proprži dodaje se pirinač i namrvljeni bujon.
Prži se 5 minuta, nakon čega se dodaje 200 ml vruće vode.
Spanać se opere dobro i nakon što pirinač upije vodu, spanać se dodaje u njega.
Dodaje se još 200 ml vruće vode i dinsta se 10 minuta uz kontinuirano mešanje.
Kačkavalj i topljeni sir se isku na sitne parčiće-
Mirođija i peršun se operu i iseku na sitno.
Nakon što se spanać izdinsta dodaje se kačkavalj, topljeni sir, mirođija, peršun, bosiljak i so.
Prelia se sa još 100 ml vruće vode i kuva se dok pirinač ne upije vodu.
Smesa se razvuče u posudi za pečenje i ostavlja se da se ohladi 30 minuta, nakon čega se dodaju i prezle.
Meša se veoma dobro.
Oforme se jednake pirinčane ćuftice, koje se uvaljaju u speltino brašno i stavljaju se u posudu za pečenje na papir za pečenje.
Peku se jednostavne ćuftice od spanaća 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Serviraju se ćuftice od spanaća sa pirinčem u rerni sa mlečnim sosom sa mirođijom i belim lukom.