Način pripreme
Zagrejemo sveže mleko i u njega dodajemo 1 supenu kašiku šećera, 2 supene kašike brašna i kvasac. Mešamo i pokrivamo. Ostavljamo sa strane na 20 minuta.
Mutimo jaja i šećer u posudi. Dodajemo vanilu, esenciju ruma i šećer od limuna.
Prosejemo brašno u široku posudu i u sredini oblikujemo udubljenje u koje prvo sipamo so, a zatim i umućena jaja i smesu sa kvascem. Mešamo i nakon toga počinjemo da mesimo.
Mesimo glatko testo.
Istopimo maslac i pomešamo ga sa 2 supene kašike ulja.
Rastvaramo testo i premazujemo ga s malo masnoće, sakupljamo ga i mesimo. Tako ubacujemo svu masnoću.
Oblikujemo testo u loptu i premazujemo je s malo ulja. Stavljamo je u duboku posudu, pokrivamo je folijom i ostavljamo je preko noći.
Ujutru ponovo mesimo testo sa ostale 2 supene kašike ulje. Delimo ga na 4 dela i oblikujemo ih u lopte.
Razvijamjo svaku loptu u srednje debelu koru i ravnomerno premazujemo marmeladom od šipka.
Uvijamo milibrot rolate i stavljamo u pravougaone kalupe pokrivene papirom za pečenje. Mogu da budu i aluminijumski za jednokratnu upotrebu.
Uskršnje milibrote odozgo premazujemo umućenim žumancem sa svežim mlekom. Posipamo šećerom.
Stavljamo rolate u rernu zagrejanu na 50°C. Ostavljamo ih tako 20 minuta. Nkon toga povećavamo na 150°C i pečemo još 15 minuta.
Na kraju povećavamo na 180°C i nastavljamo sa pečenjem još otprilike 15 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.
Uspešni milibrot rolati su gotovi.