Način pripreme
Sastojke ne morate da merite na kuhinjskoj vagi, vec mera može biti i jedna šoljka jourta - 180 ml.
Umutiti jaje, sa čašom jogurta i 1/4 čaše ulja. Dodati so.
Kvasac razmutiti u pola šolje mlakog mleka u koje je dodata kašičica šećera i kašika brašna. Umesto suvog kvasca može da se koristi i pekarski.
Kada kvasac počne da fermentiše, pomešati ga sa prethodno umućenom smesom. Dodavati brasno i mesiti. U zavisnosti od tipa brašna možda će trebati malo manje ili malo više brašna. Testo treba da bude meko, ali da se ne lepi za radnu površinu. Vratiti ga u dublju posudu i ostaviti da naraste.
Kad je testo naraslo zagrejati ulje. Rukama prethodno namazanim sa malo ulja kidati komade testa, malo ih razvući rukama i spuštati u vrelo ulje.
Pržiti sa obe strane dok ne porumene. Pržene staviti na kratko na ubrus da upije suvišno ulje, a potom ih valjati u mešavinu vanilinog šećera i kristal ili šećera u prahu. Služiti uz džem, krem, a lepe su i samo sa šećerom.
Prijatno uz jogurt mekike.