Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Spanać sa leblebijom na arapski način

Spanać sa leblebijom na arapski način

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131851k
Spanać sa leblebijom na arapski način
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Egzotika u tanjiru u obliku spanaća sa leblebijom na arapski način - lep i ukusan tanjir, koji ne smete propustiti"

Potrebni sastojci

  • kuskus - 150 grama
  • bujon od povrća - 1 kockica
  • luk - 1 glavica
  • limun - sveže ceđen sok
  • spanać - 500 gr (otprilike 300 g, samo listovi)
  • beli luk - 2 čena
  • korijander - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • divlja nana - 1 - 2 prstohvata
  • so
  • biber - po ukusu
  • ulje
  • leblebije - 1 konzerva
  • paradajz - 2 komada, mekan
  • paradajz pire - 1 kašika
  • peršun - 1/3 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Kuskus se stavlja da provri u 500 ml vode. Kada provri, dodaje se bujon, smanjuje se ringla na najniži stepen i ostavlja se dok kuskus ne upije svu tečnost.

U neko vreme moće da se otvori da se promeša da se ne bi lepilo. Ako je kuskus upio svu vodu, ali još uvek nije sasvim dobro skuvan, dodaje se još malo, promeša se i ostavlja se da upije i nju.

U posebnoj šerpi zagreva se otprilike ista količina vode. Kada provri, stavlja se u nju oprani spanać (celi listovi, ne iskidani). Ostavlja se na nekoliko minuta dok ceo ne omekša.

Vadi se i zaliva se ledenom vodom. Nakon toga se dobro ocedi i stiska se što je više moguće od vode.

U zagrejanom ulju se proprži luk i ostavlja se na još nekoliko minuta na slavoj ringliu dok luk ne omekša i postane providan. Ako počne da se lepi, dodaje se sasvim malo vode. Nakon toga se dodaju suvi zaćini, usitnjeni beli luk, oceđena leblebija i dobro se izmeša.

Dodaje se sitno iseckan paradajz, paradajz pire i malo limunovog soka. Sipa se 1/4 - 1/2 šolje vode. Dodaje se i polovina iseckanog peršuna. Ostavlja se na otprilike 5 minuta, pri čemu se s vremena na vreme meša.

Lopta isceđenog spanaća se seče i dodaje se u ostalo povrće. Ostavlja se na još nekoliko minuta da se pomešaju ukusi.

Na kraju se dodaje i ostali peršun, sve se promeša i skida se sa ringle.

Spanać sa leblebijom na arapski način se servira sa malo kuskusa i 1 kašičicom kiselog mleka po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: