Način pripreme
U široku šerpu stavite očišćene i oprane teleće škembiće i prelijte ih hladnom vodom.
Poklopac dobro zatvorite testom i stavite lonac na šporet. Tako se radilo pre 70 godina!
Naravno, danas ćemo koristiti ekspres lonac!
Stavite škembiće i dodajte hladnu vodu do 1/2 zapremine ekspres lonca.
Kuvajte škembiće oko 1 sat i 30 minuta / kada je teleće, a ako je goveđe - kuvajte 2 sata /. Gotovi dobro dinstani škembići treba da budu mekani i sa malo preostale vode.
Izvadite iz ekspres lonca i sitno ih iseckajte.
Prebacite seckane škembiće u normalnu šerpu, sipajte vodu u kojoj su se kuvali i dodajte toplu vodu. Dodajte malo soli.
Nakon deset minuta kuvanja, u bujon dodajte ljutu alevu papriku i teleću masnoću ili maslac pržen sa alevom paprikom.
Pazite da zapršku sa alevom paprikom ne prepržite i da ne zagori, stalno mešajte ne više od 10 sekundi pa odmah dodajte kutlačom bujon da sprečite da zagori! Tek onda sipajte zapršku u škembiće.
Promešajte škembe čorbu i ostavite da se kuva još 5-10 minuta, probajte i po potrebi posolite, pa sklonite sa vatre.
Prilikom serviranja škembe čorbe, u nju se stavlja izgnječeni beli luk i biber, preliven i sirćetom koje smo prethodno pomešali u odgovarajućoj posudi. Neki ljudi više vole da posipaju ljutu krupno mlevenu tucanu papriku!
Ova teleća škembe čorba je prirodno ukusna!
Prijatno!