Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Škembe čorba»Teleća škembe čorba po starom receptu

Teleća škembe čorba po starom receptu

Teleća škembe čorba po starom receptu
Fotografije: Hristo Slaveikov
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
105 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Prirodno ukusna teleća škembe čorba!"

Potrebni sastojci

  • teleći škembići - 800 g očišćeni
  • beli luk - 100 g (5 čena)
  • sirće - 50 g (vinsko ili jabukovo)
  • so - 15 g
  • biber - 1 kašičica
  • teleća masnoća - 50 g /maslac/
  • aleva paprika - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

U široku šerpu stavite očišćene i oprane teleće škembiće i prelijte ih hladnom vodom.

Poklopac dobro zatvorite testom i stavite lonac na šporet. Tako se radilo pre 70 godina!

Naravno, danas ćemo koristiti ekspres lonac!

Stavite škembiće i dodajte hladnu vodu do 1/2 zapremine ekspres lonca.

Kuvajte škembiće oko 1 sat i 30 minuta / kada je teleće, a ako je goveđe - kuvajte 2 sata /. Gotovi dobro dinstani škembići treba da budu mekani i sa malo preostale vode.

Izvadite iz ekspres lonca i sitno ih iseckajte.

Prebacite seckane škembiće u normalnu šerpu, sipajte vodu u kojoj su se kuvali i dodajte toplu vodu. Dodajte malo soli.

Nakon deset minuta kuvanja, u bujon dodajte ljutu alevu papriku i teleću masnoću ili maslac pržen sa alevom paprikom.

Pazite da zapršku sa alevom paprikom ne prepržite i da ne zagori, stalno mešajte ne više od 10 sekundi pa odmah dodajte kutlačom bujon da sprečite da zagori! Tek onda sipajte zapršku u škembiće.

Promešajte škembe čorbu i ostavite da se kuva još 5-10 minuta, probajte i po potrebi posolite, pa sklonite sa vatre.

Prilikom serviranja škembe čorbe, u nju se stavlja izgnječeni beli luk i biber, preliven i sirćetom koje smo prethodno pomešali u odgovarajućoj posudi. Neki ljudi više vole da posipaju ljutu krupno mlevenu tucanu papriku!

Ova teleća škembe čorba je prirodno ukusna!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: