Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Bundevara»Prelivena bundevara sa gotovim korama

Prelivena bundevara sa gotovim korama

PetyaPetya
Kuvar
531027814
Prelivena bundevara sa gotovim korama
Fotografije: Petya
3 / 5
03/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
7
"Najlepši kolači su preliveni, posebno kada ih napravi neko drugi, a vi treba samo da ih pojedete"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • Za nadev
  • bundeva - 600 - 700 g
  • šećer - 5 kašika
  • orasi - 2/3 šolje, isečeni
  • ulje - 3 kašike
  • cimet - 1 kašika
  • vanila - 1 komad
  • Za sirup
  • šećer - 3/4 šolje
  • voda - 3/4 šolje
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • Još
  • ulje - i maslac za mazanje posude i kora
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo nadev. Narendamo bundevu na krupno rende i dinstamo sa malo vode u zagrejanom ulju dok ne pormeni boju. Nije neophodno da se prži mnogo.

Dodajmo šećer, promešamo i ostavljamo 2-3 minuta. Stavljamo i orahe, promešamo i nakon 2 minuta sklanjamo sa vatre.

Začinjavamo cimetom i vanilom i ostavljamo sa strane da se prohladi.

Uzioma se jedna kora i namaže sa 50:50 ulja i maslaca. Stavlja se druga kora pa opet masnoća. Odozgo se stavlja treća kora i sledi nadev. Postoje dve varijante za ređanje pite:

1. Razvuče se preko cele kore - tako rolnice postaju vlažnije.

2. Stavlja se samo u kraj sa uže strane - tako se više oseća bundeva.

Uvijaju se tri kore zajedno od uže strabe rolata - ne mnogo čvrsto.

Tako se nastavlja i sa preostalim korama. Izađe pet rolata, zato odokativno podelite nadev na pet jednakih delova.

Gotovi rolati se stavljaju u podmazanu posudu za pečenje. Isecite ih porpečno na manje parčiće. Namažite ih masnoćom.

Pecite u prethodno zagrjanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta dok rolnice ne dobiju zlatastu preplanulost.

Izvadite bundevaru i ostavite da se ohladi.

Za to vreme spremite sirup. Pet minuta pre nego što provri stavite sok od limuna i vanile i sklonite sa ringle.

Prelijte ohlađenu bundevaru toplim sirupom. Ja lično pomoći kašike prelijem svako parče odvojeno. Ne brinite se ako se sirup razlije na dno pisudeu, nakon toga će ga bundevara upiti. Imajte u vidu da je sa tom količinom bundevara skoro vlažna, a ne suva i definitvno ne pliva u sirupu.

Pri serviranju možete po želji da pospete rolate od bundeve šećerom u prahu.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: