Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Heljda sa bulgurom, pečurkama i bundevom za izobilje

Heljda sa bulgurom, pečurkama i bundevom za izobilje

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Heljda sa bulgurom, pečurkama i bundevom za izobilje
Fotografije: Iliana Parvanova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Za novu godinu, a i druge prilike možete da spremite heljdu sa bulgurom, pečurkama i bundevom"

Potrebni sastojci

  • heljda - 1 šolja
  • bulgur - 1/2 šolje, namrvljena pšenica
  • bundeva - 1 šolja, isečena na kocke
  • šargarepa - 1 komad, velika ili 2 male
  • luk - 1 glavica
  • paprika - 3 zelene
  • pečurke - 6 komada, srednje
  • peršun - nekoliko strukova
  • kumin - 1/2 kašičice
  • kurkuma - 1 kašičica
  • himalajska so - 2 kašičice, fina
  • šarlan - 2 kašike (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • biber - 1 prstohvat
  • čubar - 3 prstohvata, sušane, mrvljena
  • đumbir - 1/3 kašičice, u prahu
  • smeđi šećer - 1/2 kašičice
  • izvorska voda - 4 i 1/2 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo heljdu i bulgur, dok se voda ne izbistri. Natopimo ih 5-10 minuta, a može i više (što se duže natapaju to će više nabubreti, količina se povećama, a i mnogo brže se skuvaju nakon toga). Ocedimo ih i sipamo u posudu za kuvanje pirinča.

Isečemo povrće - bundevo na male kocke, pečurke, luk, paprike, šargarepe, peršun - na sitno i dodajemo ih.

Začinjavamo himalajskom solju, šarlanom, biberom, kuminom, kurkukom, sušenim mrvljeni čubrom i na kraju za balans ukusa dodajemo smeđi šećer.

Promešamo i dodajemo odmerenu proporciju vode. Kuva se u posudi za kuvanje pirinča 30 minuta.

Netradicionalno jelo koje oplemenjuje čula miksom ukusa!

Veganska đakonija za prazničnu novogodišnju trpezu, a i druge prilike!

Čudesnog ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: