Način pripreme
Meso se opere veoma dobro, sklanjaju se žile. Posipa se solju, miksom bibera i senfom, začinjava se sa svih strana. Dodaje se kefir.
Ćureći file se maže kefirom sa svih strana. Ostavlja se u frižideru 3 sata.
Nakon što odstoji u frižideru izvadi se iz kefira i ostavlja se u posudi za pečenje na rešetki 3 sata.
Mladi luk se očisti i opere veoma dobro. Iseče se na sitno.
Listovi žalfije se odvajaju od drški i operu se. Čenovi belog luka se oljušte i iseku na sitno.
U posudu u kojoj će se peći se sipa maslinovo ulje i maslac.
Nakon što se zagreje, dodaje se meso koje se prži sa obe strane.
Dodaje se žalfija i na krupno isečen beli luk. Zaprži se 5 minuta, nakon čega se dodaje vino.
Peče se pod poklopcem 40 minuta na 180 stepeni, nakon čega se poklopac sklanja i peče se 15 minuta bez poklopca.
Sos u kome je pečeno meso se procedi. Sipa se u kaserolu sa nelepljivim dnom. Dodaje se maslac, vino i žalfija.
Kuva se na slaboj vatri 20 minuta.
Meso se servira isečeno na parčiće i preliva se sosom.
Ćureći file sa kefirom i žalfijom je gotov.