Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Ćureći file sa kefirom i žalfijom

Ćureći file sa kefirom i žalfijom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Ćureći file sa kefirom i žalfijom
Fotografije: Maria Bojilova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Ćureći file sa kefirom i žalfijom - ispada mnogo krhko"

Potrebni sastojci

  • ćureći file - 1 kg
  • mladi luk - 1 vezica
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • maslac - 3 kašike
  • dižonski senf - 2 kašike
  • žalfija - 3 struka
  • kefir - 300 ml
  • miks paprika - 3 prstohvata
  • so
  • belo vino - 100 ml
  • Za sos
  • vino - 4 kašike
  • maslac - 2 kašike
  • žalfija - 1 struk
* merne jedinice

Način pripreme

Meso se opere veoma dobro, sklanjaju se žile. Posipa se solju, miksom bibera i senfom, začinjava se sa svih strana. Dodaje se kefir.

Ćureći file se maže kefirom sa svih strana. Ostavlja se u frižideru 3 sata.

Nakon što odstoji u frižideru izvadi se iz kefira i ostavlja se u posudi za pečenje na rešetki 3 sata.

Mladi luk se očisti i opere veoma dobro. Iseče se na sitno.

Listovi žalfije se odvajaju od drški i operu se. Čenovi belog luka se oljušte i iseku na sitno.

U posudu u kojoj će se peći se sipa maslinovo ulje i maslac.

Nakon što se zagreje, dodaje se meso koje se prži sa obe strane.

Dodaje se žalfija i na krupno isečen beli luk. Zaprži se 5 minuta, nakon čega se dodaje vino.

Peče se pod poklopcem 40 minuta na 180 stepeni, nakon čega se poklopac sklanja i peče se 15 minuta bez poklopca.

Sos u kome je pečeno meso se procedi. Sipa se u kaserolu sa nelepljivim dnom. Dodaje se maslac, vino i žalfija.

Kuva se na slaboj vatri 20 minuta.

Meso se servira isečeno na parčiće i preliva se sosom.

Ćureći file sa kefirom i žalfijom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: