Način pripreme
Za ovaj zanimljiv, ukusan i drugačiji od običnog slanog paja biće vam potrebna tepsija prečnika 24 cm.
Očistimo karfoiol i isečemo ga na male buketiće. Nakon toga ga prebacujemo u duboku posudu i začinjavamo karijem, polovinom maslinovog ulja, prstohvatom soli i crnim biberom. Lepo izmešamo kako bi se karfiol dobro začinio.
Uključujemo rernu da se zagreje unapred na 180°C. Prebacujemo u tepsiju sa papirom za pečenje i pečemo karfiol u rerni 20 minuta.
Sada za sos u maloj šerpi istopimo polovinu maslaca na srednjoj temperaturi. Nakon što se istopi dodajemo brašno i mešamo dok se ne rastvori. Zalivamo melkom i neprestano zgušnjavamo sos.
Izrendamo ili krupno iseckamo čedar sir. Isključujemo ringlu našeg sosa i u njega dodajemo senf i iseckani čedar sir.
Seckamo beli luk na veoma sitno i takođe ga dodajemo u sos. Mešamo dok se sir ne istopi. Začinjavamo solju i crnim biberom. Mešamo i ostavljamo sa strane.
Drugu polovinu maslaca istopimo i pomešamo sa ostalim maslinovim uljem. Pripremamo tepsiju za tortu prečnika 24 cm i dno premazujemo sa malo masnoće.
Sada stavljamo jednu od kora za pitu. Na koru takođe nanosimo malo masnoće. Na nju stavljamo drugu koru i ponovo premazujemo masnoćom. Tako ređamo dok ne potrošimo svih 6 kora.
Unutra sipamo polovinu sosa. Na njega ređamo ispečeni karfiol. Odozgo nanosimo i ostali Bešamel.
Zatvaramo kore koje su ostale da štrče izvan tepsije. Međutim, ostavljamo sredinu tepsije nepokrivenu.
Ostalom masnoćom premazujemo krajeve kora.
Pečemo u rerni na 30 minuta na 170°C. Nakon toga vadimo, skidamo prsten tepsije i vraćamo u rernu na novih 25 minuta.
Sada je već naš paj sa karfiolom gotov. Ostaje samo da sačekamo da se blago ohladi i da uživamo u njemu.
Neka vam je slatko sa najukusnijim slanim pajom sa karfiolom!