Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Najukusniji slani paj sa karfiolom

Najukusniji slani paj sa karfiolom

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
7011141
Najukusniji slani paj sa karfiolom
Fotografije: Ivan Paunov
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Zanimljiv predlog za slani paj sa karfiolom - ukusniji niste probali"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 675 ml
  • karfiol - 1 veliki
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • so
  • crni biber
  • peršun - za ukras i kora od limuna
  • kari u prahu - 2 supene kašike
  • kore za pitu - 6 listova
  • beli luk - 2 čena
  • kravlji maslac - 100 g
  • brašno - 75 g
  • čedar sir - 150 g
  • senf - 1/2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj zanimljiv, ukusan i drugačiji od običnog slanog paja biće vam potrebna tepsija prečnika 24 cm.

Očistimo karfoiol i isečemo ga na male buketiće. Nakon toga ga prebacujemo u duboku posudu i začinjavamo karijem, polovinom maslinovog ulja, prstohvatom soli i crnim biberom. Lepo izmešamo kako bi se karfiol dobro začinio.

Uključujemo rernu da se zagreje unapred na 180°C. Prebacujemo u tepsiju sa papirom za pečenje i pečemo karfiol u rerni 20 minuta.

Sada za sos u maloj šerpi istopimo polovinu maslaca na srednjoj temperaturi. Nakon što se istopi dodajemo brašno i mešamo dok se ne rastvori. Zalivamo melkom i neprestano zgušnjavamo sos.

Izrendamo ili krupno iseckamo čedar sir. Isključujemo ringlu našeg sosa i u njega dodajemo senf i iseckani čedar sir.

Seckamo beli luk na veoma sitno i takođe ga dodajemo u sos. Mešamo dok se sir ne istopi. Začinjavamo solju i crnim biberom. Mešamo i ostavljamo sa strane.

Drugu polovinu maslaca istopimo i pomešamo sa ostalim maslinovim uljem. Pripremamo tepsiju za tortu prečnika 24 cm i dno premazujemo sa malo masnoće.

Sada stavljamo jednu od kora za pitu. Na koru takođe nanosimo malo masnoće. Na nju stavljamo drugu koru i ponovo premazujemo masnoćom. Tako ređamo dok ne potrošimo svih 6 kora.

Unutra sipamo polovinu sosa. Na njega ređamo ispečeni karfiol. Odozgo nanosimo i ostali Bešamel.

Zatvaramo kore koje su ostale da štrče izvan tepsije. Međutim, ostavljamo sredinu tepsije nepokrivenu.

Ostalom masnoćom premazujemo krajeve kora.

Pečemo u rerni na 30 minuta na 170°C. Nakon toga vadimo, skidamo prsten tepsije i vraćamo u rernu na novih 25 minuta.

Sada je već naš paj sa karfiolom gotov. Ostaje samo da sačekamo da se blago ohladi i da uživamo u njemu.

Neka vam je slatko sa najukusnijim slanim pajom sa karfiolom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: