Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Savršen milibrot u nitima

Savršen milibrot u nitima

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
591112715
Savršen milibrot u nitima
Fotografije: Ivan Paunov
2 / 8
07/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Da bi praznik bio posebniji, napravite savršeni milibrot u nitima"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 25 g
  • suvo grožđe - 120 g ili kao u mom slučaju (suve urme)
  • šećer - 150 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • pšenično brašno - 600 g
  • ulje - 20 ml
  • kravlji maslac - 50 g, meki
  • jaja - 3 komada
  • rum - 20 ml
  • žumance - 1 komad i 1 supena kašika
  • sveže mleko - za premazivanje
  • bademi - 30 g, za ukras
  • kora limuna - izrendana, i pomorandža
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu izmrvimo kvasac i u njega dodajemo prstohvat šećera. Zatim zalivamo blagozagrejanim svežim mlekom i dodajemo 2 supene kašike brašna. Blago izmešamo i pokrivamo krpom. Ostavljamo da se aktivira na 10 minuta na sobnoj temperaturi.

U drugu posudu razbijemo tri jajeta. U njih dodajemo šećer i lagano mutimo koliko je potrebno da se on istopi. Sada u posudu sipamo vanilin šećer i rum. Takođe u smesu izrendamo koru 1 limuna i pomorandžu. Na kraju dodajemo i meki maslac. Mešamo dok se on ne istopi.

Uzimamo aktivirani kvasac i sipamo ga u jaja. Dodajemo i brašno u etapama tako što ga obavezno prosejemo. Mesimo u posudi koliko je moguće, i nakon toga prebacujemo na radnu površinu.

Blago nabrašnimo i mesimo nekoliko minuta dok se ne dobije jedno veoma meko testo. Rasprostiremo testo i dodajemo ulje. Počinjemo da ga savijamo i mesimo i ponovo savijamo dok ne upije celu količinu ulja. Vraćamo testo u posudu.

Pokrivamo krpom i ostavljamo na toplom da naraste na 2 do 3 sata. Sečemo suvo grožđe ili urme na manje komadiće.

Nakon 3 sata uzimamo naraslo testo i delimo ga na 4 jednaka dela. Od njih oblikujemo dugačke tanke mase. Svaki tompus blago pritiskamo kako bi postao pljosnat. Na njega stavljamo urme. Zatim dobro zatvaramo i blago uvrnemo tompus.

Uzimamo tepsiju sa papirom za pečenje. Na njega stavljamo dva tompusa paralelne jedna sa drugom sa malim rastojanjem. Na njih, ukrštajući ih, takođe paralelno jednu sa drugom, stavljamo druga dva tompusa.

Uzmamo gornji levi deo i zavrtimo ga odmah u smeru kazaljke na satu kako bi otišao do druga dva kraja. Nakon toga uzimamo onu koja je po sredinim i takođe je zavrtimo u desno. Tako radimo dok se ne vratimo u početnu poziciju.

Nakon toga ponovo uzimamo najviši desni deo i zavrtimo ga jednom suprotno od smera kazaljke na satu. Tako ponovo radimo jedno po jedno zavrtanje do početne pozicije. Na kraju još jednom ponavljamo isto u smeru kazaljke na satu.

Sada lagano podvlačimo krajeve ispod testa kako bi se sakrili. Zatvaramo tepsiju bez dna kako bismo dobili visinu prilikom pečenja. Pokrivamo krpom i ostavljamo da naraste na novih sat vremena.

Za to vreme u maloj posudici pomešamo 1 žumance i 1 supenu kašiku svežeg mleka i mutimo. Ovom smesom premazujemo mekani milibrot. Odozgo po njemu posipamo urme i ukoliko želite - filetiće badema.

Milibrot u nitima prečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C na donjem i gornjem grejaču dok lepo ne porumeni.

Neka vam je slatko sa mojim savršenim milibrotom u nitima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: