Način pripreme
Zove se bezglutenski milibrot, ali nije baš tradicionalan uskršnji kolač, iako je po ukusu upravo kao milibrot. Lično meni se mnogo dopada i mogu ponovo da na spremim.
Prvo pripremite kvas tako što u toplo sveže mleko izmrvite kvasac, dodate 1 supenu kašiku smeđeg šećera i brašno. Ostavite na 10-15 minuta da se aktivira,
U posudi se umute jaja sa smeđi šećerom i vanilom tako što se meša metalnom žicom za mućenje.
Dodaje se i istopljena mast, aktivirani kvasac, obe vrste brašna, kora limuna i mleveni lešnici.
Meša se viljuškom u gusto testo i sipa se na papir za pečenje u mali pravougaoni kalup.
Ostavlja se tepsija u toloj rerni dok se testo ne aktivira. Izvadi se, nabode se polovina lešnika, posipa se susamom.
Peče se u zagrejanoj rerni na 180°C dok čačkalica ne bude suva, kod mene je za 25 minuta bilo gotovo.
Izvadite iz tepsije, odozgo namažite četkicom medenim sirupom napravljenim od 1 supene kašike meda i malo mlake vode, pospe se smeđim šešćerom.
Isecite bezglutenski kolač i jedite - sa šoljom jogurta sa sjajno.
Prijatno - ukusno i bez glutena!