Način pripreme
250 ml mleka se zagrejej i u njega se stavljaju 2 supene kašike brašna, šećer i kvasac. Meša se i ostavlja se na 15 minuta da se kvasac aktivira.
Brašno se sipa u veliku tepsiju i pravi se udubljenje u sredini. U njega se stavljaju jaja, kiselo mleko, so, ostalo sveže mleko i sveže mleko sa kvascem.
Mesi se meko testo. Kada prestane da se lepi, prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se još 10 minuta dok ne postane glatko i bez grudvica.
Duboka posuda se podmazuje i u nju se stavlja testo za pogaču. Pokriva se krpom i ostavlja se da naraste na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu. Kada je gotovo, ponovo se prebacuje na nabrašnjenu površinu i deli se na 6 jednakih delova.
Svaki deo se razvija u tanku koru, posipa se sirom, uvija se u rolat, uvija se i seče se na komade srednje veličine koji se ređaju u prethodno papirom za pečenje obloženu i uljem podmazanu tepsiju.
Kada su svi komadi poređani u tepsiju, ponovo se pokriva krpom i ostavlja se da ponovo naraste. Kada je več narasla, rerna se zagreva na 180°C.
Za to vreme pogača se maže žumancima i posipa se susamom.
Peče se praznična pogača dok ne bude gotova.
Tako što se prvih 20 minuta peče istovremeno na gornjem i donjem grejaču, a zatim samo na donjem.
Kada je gotova, posipa se vodom i pokriva krpom da omekša praznična pogača za burme.