Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Milibroti sa alvom i ratlukom

Milibroti sa alvom i ratlukom

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Milibroti sa alvom i ratlukom
Fotografije: Doni Niki
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
10
"Probajte ove milibrote sa alvom i ratlukom i bićete oduševljeni"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada + 1 žumance
  • šećer - 340 g
  • mirinda - 400 ml, pomorandža
  • sveže mleko - 400 ml, toplo
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 2 supene kašike, za aktiviranje kvasca
  • brašno - 4 supene kašike, za aktiviranje kvasca
  • kondenzovano mleko - 200 g
  • kora limuna - od 1 limuna
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže
  • pomorandže - esencija
  • kiselo mleko - 400 g
  • ulje - 60 ml
  • maslac - 240 g, za utrljavanje u testo
  • brašno - 2.5 kg
  • Nadev
  • ratluk
  • suvo grožđe
  • brusnice
  • čokoladne kapljice
  • alva
  • Za premazivanje milibrota
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • Za dekoraciju
  • bademi - oguljeni
  • šećer - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu se sipa toplo sveže mleko, dodaje se kvasac i brašno. Dobro se meša i ostavlja se na 20 minuta da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi se mute jaja sa kiselim mlekom, šećerom, kondenzovanim mlekom, gaziranim napitkom, esencijom, uljem, korama limuna i pomorandžom i dodaje se aktivirani kvasac i prosejano brašno. Umesi se meko, elastično testo za milibrot u koje se u porcijama dodaje maslac dok se u potpunosti ne apsorbuje.

Mešenje milibrota traje otprilike 20 minuta. Pokriva se folijom i ostavlja se da naraste otprilike sat vremena. Mesi se još 10 minuta i ponovo se ostavlja da naraste na 30 minuta.

Oblikuju se milibroti po izboru tako što se u njih stavljaju sastojci za nadev,

Može da se napravi ispleten milibrot, uvijen milibrot ili dr. Stavlaju se u papirne korpice, ostavljaju se na otprilike 15-20 minuta ponovo da narastu, nakon čega se premazuju žumancima pomešanim sa svežim mlekom, posipaju se vlažnim šećerom, nabockaju se bademima i stavljaju se da se peku.

Peku se na 160 stepeni prvo na donjem grjaču otprilike 30 minuta, nakon čega se uključuje i gornji grejač sa ventilatorom i peče se dok se ne dobije prijatna boja.

Od ove doze je ispalo ukupno 10 domaćih milibrota za Uskršnju trpezu.

Pripremite i vi Milibrot sa kondenzovanim mlekom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: