Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Praznična pogača sa dodacima

Praznična pogača sa dodacima

Praznična pogača sa dodacima
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Praznična pogača sa dodacima - samo vam treba povod i spremni ste"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada /osim 1 žumanca/
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 180 ml, mlaka
  • kvasac - 30 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • ulje - 5 supenih kašika
  • integralno brašno - 250 g
  • belo brašno - otprilike 500 g
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • nadev
  • sir - 200 g, izmrvljeni
  • masline - za dekoraciju
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivira se kvasac tako što se izdrobi u mlaku vodu sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavlja se da nadođe i sa ostalim sastojcima se umesi srednje meko testo. Kesa se namaže uljem i stavi se testo u nju, ostavlja se u frižideru na jednu noć.

Izvadi se, ostavlja se da opusti barem na sat vremena i podeli se na tri dela tako što je jedan veći od ostalih. Veliko testo se deli na lopte, svaka se razvija prstima u malu okruglu pogaču.

Namaže se uljem, posipa se sirom i seče se jedan razrez kao radijus. Sa jednog kraja se uvija u kornet, mere se tri prsta i seče se vrhić. Dobija se kao ruža.

Ružice se poređaju jedna u centar tepsije od 30 cm i ostale kraj nje. Drugo testo se razvija u pravougaonik od dva pedlja, premazuje se uljem, posipa se sirom, odozgo drugo testo ponovo u pravougaonik premazan uljem i posut sirom.

Obe kore jedna na drugoj se seku kroz sredinu na dva dela, uvijaju se u dva rolata. Uvijaju se i stavljaju po zidovima tepsije. Od odsečenih vrhića se oblikuju dva fitilja i uvijaju se u puževe, stavljaju se sa obe strane.

Omiljena pogača se ostavlja u toploj rerni na 10 minuta, testo nadođe i vadi se. Namaže se žumancem umućenim sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i 1 supenom kašikom ulja.

Posipa se susamom, semenom maka, nabockaju se masline u ružice. Pogača sa ružicama se peče u zagrejanoj rerni na 170°C otprilike 35 minuta, tako što se poslednjih 15 minuta pokriva papirom da ne pregori.

Izvadi se, namaže se maslacem i pokriva se krpom. Praznična pogača sa dodacima je gotova, odlična za svaki povod!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: