Način pripreme
Dobro posušimo jagnjeće meso papirnim ubrusom. Stavljamo ga na dasku i probadamo ga na nekoliko mesta oštricom noža.
Pripremamo marinadu tako što u avan stavljamo oguljene čenove belog luka, listove ruzmarina, listove divlje nane, iseckanu ljutu papriku (po želji), alevu papriku, crni biber i so. Dobro izmrvimo u pastu tako što u mlazu dodajemo malo maslinovog ulja.
Polovinu marinade pomešamo sa maslacem i stavljamo je u prostor u frižideru na kratko kako bi se stegnulo.
Ostalu izmrvljenu pastu pomešamo sa 120 ml belog vina. Sipamo marinadu na meso i počinjemo dobro da trljamo masirajući meso sa obe njegove strane.
Aromatični maslac vadimo iz frižidera i sečemo ga na kockice. Prstima ga pikujemo u svim prorezima plećke. Ostali deo utrljamo u meso. Tako će prilikom pečenja maslac upiti u meso i formiraće se ukusna i aromatična hrskava korica.
Plećku uvijamo streč folijom sa svih strana i stavljamo je na jedan dan i jednu noć u frižideru.
Stavljamo jagnjeće meso u papir za pečenje. Dodajemo ostalu ½vina - otprilike 60 ml i 50 ml vode.
Na dno tepsije stavljamo rešetku (sa gril roštilja), na koji stavljamo kesu sa mesom.
U tepsiju tosipamo vodu, čija količina ne dodiruje papir za pečenje. Čvrsto pokrijemo listom aluminijumske folije.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 3 sati.
Skidamo foliju i pravimo prorez na papiru za pečenje sa gornje strane. Zalivamo meso sosovima za zapečenje. Sipamo još vode u tepsiju ukoliko je isparila.
Zapečemo jagnjeće meso na još sat vremena.
Od grančica ruzmarina vezujemo snopić koji koristimo kao četkicu.
Tokom 10-15 minuta za vreme pečenja meso premazujemo sosom.
Vadimo ga iz rerne i ostavljamo ga na 20 minuta da se odmori. Sečemo ga na porcije i garniramo ga jagnjećom sarmom.
Sos za pečenje redukujte u kaseroli s malo belog vina. Kada alkohol ispari, zgustite pšeničnim brašnom.
Zalijte prazničnu pečenu jagnjetinu.
Savet: Ako ne možete da nađete veliki papir za pečenje, nakon mariniranja isecite meso na dve, tri porcije. Stavite ga u posebne kese i pecite na gore opisani način.