Način pripreme
Zagrejte sveže mleko. U 100 ml od njega izdrobite kvasac, stavite 1 supenu kašiku šećera i 4-5 supenih kašika brašna. Izmešajte i pokrijte posudu kako bi se kvasac aktivirao. U ostalom mleku istopite šećer.
Dobro umutite jaja. Izrendajte kore limuna i pomorandže. Istopite maslac, ulje i svinjsku mast. Ja sam koristila jednake količine njih.
Prosejte brašno. Napravite udubljenje i počnite da stavljate sve sastojke osim masnoće. Mešajte postepeno dodavajući brašno. Dodajte polovinu masnoće. Umesite meko testo.
Kada testo upije sve brašno, počnite da dodajete po malo od pomešane masnoće tako što nauljite ruke. Ostavite malo za premazivanje kalupa u kojima ćete peći.
Trudite se da rastežete testo u jednom smeru kako biste posle dobili niti prilikom prečenja. Nakon otprilike 20 minuta testo će biti gotovo.
Podmažite duboku posudu, u nju stavite testo. Pokrijte ga folijom za svežečuvanje i stavite ga u frižider na jednu noć.
Ujutru izvadite testo na otprilike sat vremena da postane sobne temperature. Nakon toga oblikujte milibrote kako vam se dopada. Ja sam napravila 4 mala i jedan veći.
Za nadev možete koristiti kako sušeno voće, tako i čokoladu ili marmeladu. Ostavite ih ponovo da nadođi dok ne udvostruče svoju zapreminu.
Umutite jedno žumance, dodajte 1 supenu kašiku svežeg mleka i namažite nadošle milibrote. Obilno pospite šećerom i po želji orašastim plodovima.
Pecite u blago zagrejanoj rerni. Kada ih stavite pojačajte rernu na 160 stepeni sa ventilatorom i pecite otprilike 35-40 minuta.
Milibroti od testa iz frižidera su sjajni!