Način pripreme
Definitivno će vam se dopasti ove slatke male pitice.
Jaja i šećer se mute mikserom, dodaje se istopljeni maslac, esencija i pomešano brašno, skrob i prašak za pecivo. Dobija se gusta smesa.
Uzimaju se dve kore, premazuju se gotovom smesom (po 4-5 supenih kašika po kori). U jedan kraj (od užeg dela) se ređaju komadići ratluka i posipa se sa po dve šake mlevenih oraha.
Uvija se u rolat, lagano se sakuplja (kao saralija) i stavlja se u tepsiju rerne koja je obložena papirom za pečenje (blago nauljena).
Sve se ponavlja dok se ne potroše kore i nadev. Meni je ostalo malo nadeva, odozgo sam namazala gotove rolate. Peče se na 170°C dok ne bude gotovo.
Sirup se pravi tako što se pomešaju voda, šećer i esencija. Od momenta kada provri treba da vri 20 minuta kako bi se dobio gust sirup.
Gotove ispečene pitice se seku oštrim nožem ili sekačem i stavljaju se u odgovarajuću tepsiju i zalivaju se toplim sirupom.
Trebalo bi da se slatka pita ohladila, a da je sirup gotov.
Ostavlja se na nekoliko sati da se natopi.
Prelivenu pitu sa ratlukom i maslacem sam posula pistaćem.