Način pripreme
Tikvice se operu, odseku se poklopci i izdube se pažljivo malom kašikom. Stavljaju se u šerpu sa vodom i blanširaju se 10 minuta. Unutrašnjost tikvica se seče na sitno.
U šerpi se zaprže sitno isečen luk, beli luk i narendana šargarepa sa uljem.
Nakon toga se dodaje sredina tikvica, pirinač opran kroz nekoliko voda i meša se dok se pirinač ne zapeče (oko 3-4 minuta). Dodaje se mleveno meso prethodno razmućeno sa malo vode.
Zaprži se kratko sa svim ostalim sastojcima i začinjava se nabrojanim začinima.
Doliva se topla voda - oko 3 šolje i ostavlja se da se krčka dok pirinač ne bude polugotov. Posipa se peršunom.
Gotovim nadevom se pune tikvice, poklapaju se poklopcima, sipa se šolja vode u posudu za pečenje u kojoj će se peći tikvice, i stavljaju se u rernu na 180 stepeni na 20 minuta.
Tikvice u rerni se serviraju sa kiselim mlekom ili sosom po želji.
Punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom i pirinčem su gotove.