Način pripreme
Spremanje zeljanice počinjem sa mešenjem testa, a vreme odmora gotovog testa koristim za pravljenje nadeva. Brašno se proseje i zajedno sa vodom, uljem i solju se umesi glatko testo. Deli se na 4 komadića - jedno veće i tri manja. Oblikuju se u loptice koje se ređaju na nabrašnjenu površinu, pokrivaju se dobro da se ne bi presušile i ostavljaju se na 10-15 minuta.
Listovi se očiste od drški, a sa zelja tankim nožićem se skida i grublja srednja žilica. Operu se i seku se na komadiće. Luk se sitno isecka. Na dno dubokog tiganja se sipa malo ulja i u njemu se kratko dinsta mladi luk, nakon čega se dodaje zeleniš. Začinjava se solju i crnim biberom, meša se i kuva se još malo, koliko je potrebno da omekšaju spanać i zelje, nakon čega se posuda skida sa ringle.
Jedno žumance se odvaja za premazivanje zeljanice, a belance i drugo jaje se blago umute viljuškom. Dodaju se u smesu. Dodaje se i izmrvljeni sir i sve se izmeša. Nadev se ostavlja da se ohladi.
Veći komad testa se razvija u tanku koru na nabrašnjenoj površini. Njegova veličina treba da bude veća od tepsije, tako da pokrijte i stranice, i da može da se preklopi preko ruba.
Tepsija se podmazuje maslacem, stavlja se kora i odozgo se raspoređuje jedna trećina nadeva.
Razvija se sledeći komadić testa, pri čemu ovog puta njegova veličina treba da bude ista kao i tepsija, i prebacuje se u posudu. Ponovo se pokriva nadevom itd. Kada se stavi poslednja kora, krajevi one koja je na dnu se okreću na nju tako da se poklopi.
Oblikuje se rub i premazuje se žumancem umućenim sa malo vode. Vrhom oštrog nožića ili viljuškom se pravi nekoliko rupica na površini kako bi tečnost mogla da isparava za vreme pečenja.
Zeljanica se peče na 180-200°C u prethodno zagrejanoj rerni.
Može da se posluži sa kiselim mlekom ili jogurtom.