Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Slani rolat»Rolat od telećeg mlevenog mesa sa specijalnim sosom od pečuraka

Rolat od telećeg mlevenog mesa sa specijalnim sosom od pečuraka

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Rolat od telećeg mlevenog mesa sa specijalnim sosom od pečuraka2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Prijatno uz rolat od telećeg mlevenog mesa sa specijalnim sosom od pečuraka."

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 1 kg, mlevenog telećeg
  • jaja - 2 komada, velika
  • so - 3 prstohvata
  • parmezan - 2 šake /100 ili 150 g/
  • prezle - 1 šaka
  • jaja - 4 komada, tvrdo kuvana
  • šargarepa - 3 komada, lagano skuvana
  • kiseli krastavci - 3 komada
  • hleb - mrvice
  • maslinovo ulje - ekstra devičansko
  • sos od pečuraka
  • luk - 1 mala glavica
  • pečurke - 250 g
  • maslac - 30 g
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
  • belo vino - 50 ml, suvo
  • goveđi bujon - 150 ml ili pileći bujon ili topla voda
  • kisela pavlaka - 200 g
  • sok od limuna - 2 kašike, od sveže ceđenog limuna
  • med - 1 kašičica
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema specijalnog sosa od pečuraka:

U tiganju zagrejte maslac i maslinovo ulje, stavite pečurke isečene na kriške i kratko propržite.

Dodajte luk, promešajte i ostavite da se pečurke i luk prže (oko 5 minuta).

Dodajte vino i majčinu dušicu i promešajte. Ostavite da se glazira, sačekajte da vino ispari. Ako ste zabrinuti zbog ovog koraka, samo dodajte vrući bujon (vodu) nakon vina.

Pustite da se krčka oko 10 minuta. U međuvremenu pomešajte kiselu pavlaku sa limunovim sokom i medom. Limun možete zameniti balzamičnim sirćetom.

Poslužite sos uz pečeni rolat od telećeg mesa.

Ovaj veoma ukusan sos možete poslužiti i uz šnicle ili pečenu piletinu, ćuretinu.

Priprema rolata ot telećeg mesa:

Počinite sa kuvanjem 4 jajeta i u drugom loncu skuvajte šargarepu, samo malo, da omekša. Rolat možete napraviti samo sa jajima, kao u originalnom receptu!

U međuvremenu, treba se pobrinuti za ostalo.

U posudi promešajte mleveno meso sa 2 jajeta, 3 prstohvata fine soli, 2 šake parmezana, 1 šakom prezli.

Promešajte, prvo, drvenom kašikom, a zatim rukama.

Oljuštite 4 tvrdo kuvana jaja i stavite ih na jednu stranu. Isecite šargarepu i krastavce.

Meso vrhovima prstiju raširite na list papira za pečenje posut sa malo prezli da dobijete pravougaonik. Debljina je oko 2 cm!

Zatim 4 tvrdo kuvana jaja stavite u sredinu rolata Stefani.

Zatim dodajte nekoliko štapića šargarepe i krastavca koje možete zameniti provolone sirom i sa nekoliko kriški kuvane šunke.

Umotajte rolat od mlevenog mesa uz pomoć papira za pečenje i sipajte još malo prezli, ponovo rukama oblikujte da se površina lepo obloži prezlama.

Meso prebacite u pleh pravougaonog oblika, prelijte sa nekoliko mlazova maslinovog ulja ili kriški maslaca i pecite na 200 stepeni oko 40-45 minuta.

Nakon ovog vremena proverite da li je gotovo odsecanjem kraja, odmah možete videti koliko je mekan i vlažan. Srce će biti lepo, kremasto i bogato.

Poslužite uz specijalan sos od pečuraka i kuvani krompir. Savetujem vam da probate ovaj prilog, jer je zaista fenomenalan.

Zaista se nadam da vam se svideo recept za rolat od telećeg mlevenog mesa sa posebnim sosom od pečuraka i da ćete ga probati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: