Način pripreme
Jagode se veoma dobro operu i iseckaju se na papiri ubrus kako bi se osušile.
Pažljivo se skidaju drškice da se ne bi zgnječile.
U šerpu se sipa šećer. Dodaje se voda i meša se.
Stavlja se da vri na jakoj vatri uz dugotrajno mešanje dok se šećer ne istopi, nakon čega se vatra smanjuje i ostavlja se da vri dok se sirup ne zgusne, tj. da prilikom podizanja kašike sa sirupom kapljice njega padajući formiraju nit.
Kada se sirup zgusne, skida se sa ringle i ostavlja se da se ohladi na 10 minuta, nakon čega se u njega ubacuju očišćene jagode.
Pažljivo se meša i ostavlja se na 10 minuta, nakon čega se ponovo stavlja na ringlu u početku na slabu vatru tako što se postepeno pojačava do srednjeg stepena.
Kuva se dok se ne dobije željena gustina.
Pre nego što se slatko skine sa ringle, dodaje se limuntus i veoma pažljivo se meša.
Šerpa se skida sa ringle i uvija se krpom.
Ostavlja se na 24 sata da se hladi, nakon čega se sipa u tegle.
Brzo slatko od jagoda po starom receptu je gotovo.