Način pripreme
Brašno od spelte se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.
Topla voda se promeša sa 90 ml ulja.
U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipa voda.
Zamesi se testo koje se oblikuje u loptu.
Posuda se uvija folijom za sveže čuvanje i ostavlja se 60 minuta u frižideru.
Sir se izmrvi na sitno u odvojenu posudu.
Dodaju se biber i majčina dušica. Meša se veoma dobro dok se ne dobije homogena smesa.
Sir se podeli na 16 porcija.
Ohlađeno testo se podeli na 16 loptica.
Svaka loptica se razvija na radnoj površini posutoj brašnom u oblik elipse.
U jedan kraj elipse se stavlja deo sira, nakon čega se kora presavija na pola, ivice se pritiskaju, da se ne rastvore pri pečenju.
Male pitice se poređaju u posudu za pečenje na papir za pečenje.
Belance se meša sa vodom.
Krajevi retro pitica se mažu umućenim belancem.
PItice se odozgo mažu sa malo preostalog ulja.
Peku se 5 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, nakon čega se pitice mažu još jednom preostalim uljem i peku se 15 minuta dok ne postanu zlataste.
Pitice od spelte sa kozijim sirom po starom receptu su jedinstveno ukusne.