Švajcarski rolat sa kajsijama
Швейцарско руло с кайсии
bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Švajcarski rolat sa kajsijama

Švajcarski rolat sa kajsijama

Ivi  VaccaIvi Vacca
Početnik
493171k92
Švajcarski rolat sa kajsijama
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 4
05/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Zaista jedinstven ukus se krije ispod ove čokoladne glazure - kombinacija pistaća i kajsija čini ovaj slatki rolat kao nijeda drugi!"

Potrebni sastojci

  • toping od kajsija
  • kajsije - 350 g
  • sok od limuna - 1 limun
  • želatin - 3 lista
  • šećer - 40 g (prema slatkoći voća)
  • za rolat
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 80 g
  • ulje - 50 g, suncokretovo
  • mleko - 50 ml
  • brašno - 50 g
  • vanilin šećer - 0.5 g
  • limun - 1, izrendana kora
  • Ukras
  • pistać - iseckan
  • čokolada - 50 g, istopljena u kondenzovanom mleku, 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Uzimamo jaja i odvajamo belanca od žumanaca. Belanca mutimo u čvrst sneg.

U drugoj posudi pomešamo žumanca sa šećerom.

Dodajemo suncokretovo ulje i mleko i mešamo električnom mutilicom.

Takođe pomešamo brašno, vanilu iu izrendanu koru limuna i dobro mešamo dok se ne dobije homogena i glatka smesa.

U ovom momentu dodajemo malo po malo umućenih belanaca, pažljivo mešajući špatulom.

Sipamo smesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje, i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180°C 12-15 minuta ili u statičnoj rerni na 190°C na isto vreme.

Ispečenu i još toplu patišpanj koru okrećemo na papir pažljivo uvijajući u rolat ka unutra sa papirom na koji ste ga okrenuli, lagano zadržavajući da se ne bi rastvorio, i pričvrstimo papir gusto ka rolatu. Ostavljamo da se ohladi.

Pripremamo nadev: Natopimo 3 lista želatina u hladnu vodu. Isečemo oprane kajsije na male komadiće, kako vam se dopada. Stavljamo ih u kaserolu, sipamo sok jednog velikog limuna i šećer i kuvamo na ringli otprilike 5-6 minuta. Pasiramo smesu i dodajemo želatin. Ohladimo i ostavljamo sa strane da se hladi.

Razvijamo ohlađeni rolat i nanosimo celu smesu od kajsija, napravimo nekoliko ivica čokoladom istopljenom na vodenoj pari u kondenzovanom mleku ili mikrotalasnoj rerni.

Uvijamo slatki rolat, još jednom pritišćemo papirom i ostavljamo u frižideru na sat vremena.

Ukrašavamo ostalim kondenzovanim mlekom i čokoladom.

Uživajte u švajcarskom rolatu sa kajsijama i šoljicom ukusne kafe ili mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: