Način pripreme
Sitno iseckajte mladi luk i peršun.
Dobro ocedite pasulj. Izgnječite ga presom za krompire, kao u pire.
Dodajte iseckani luk i peršun, kao i začine. Dobro mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Dodajte prezle za zgušnjavanje. Umesite lepo i stavite smesu u frižider na otprilike sat vremena da se ohladi.
Kada je gotovo, izvadite i oblikujte ćufte od povrća. Uvaljajte ih u brašno i uklonite višak. Stavite papir za pečenje u tepsiju i poređajte ćufte od pasulja.
Pospite ih uljem i zapecite u prethodno zagrjeanoj rerni na 180°C otprilike 20 minuta, nakon toga pažljivo špaulom, da se ne bi raspale, okrenite i pecite ih još otprilike 10 minuta. Izvadite i ohladite.
Napravite namaz tako što u blenderu sameljete orahe sa belim lukom. Dodajte maslinovo ulje i prezle. Ponovo blendajte. Dodajte vodu do željene gustine umaka.
Začinite solju po ukusu.
Servirajte ćufte od pasulja sa sosom.
Ćuftice od pasulja sa namazom od belog luka su mnogo ukusne!