Način pripreme
Operite i odvojite drške tikvica. Izrendajte, posolite i ostavite da se ocede oko sat vremena. Kad budu gotove uzmite šakom rendanih tikvica i ocedite što je moguće više njihovog soka.
Isceđene i izrendane tikvice stavite u posudu i dodajte u njih jaja, brašno, izgnječen beli luk, isečenu mirođiju i rendani sir. Lepo sve promešajte da dobijete gustu homogenu smesu.
Ugrejte ulje u dubokom tiganju na vatri i kašikom sipajte od smese za ćuftice od tikvica. Pržite sa jedne strane dok ne dobiju zlatnu boju i okrenite spatulom da se prže i sa druge strane ili po 2-3 minuta po strani.
Izvadite gotove ćuftice od povrća na tanjir sa ubrusom da se ocedi višak masti. Po želji servirajte sa mlečnim sosom od gustog kiselog mleka sa orasima, belim lukom i mirođijom. Nakon toga ostaje samo da uživate u ovim neverovatnim ćufticama od tikivca i belog luka.