Način pripreme
Ako koristite veće tikvice, prepolovite ih, ako koristite male, direktno odsecite poklopčić i izdubite po dužini, ostavljajući dno.
Sačuvajte unutrašnjost. Operite pirinač i ocedite ga. Mleveno meso izmešajte sa nekoliko supenih kašika vode, crnim biberom, alevom paprikom i solju.
Sitno iseckajte luk i šargarepu. Zagrejte ulje na umerenoj temperaturi u dubokom tiganju na ringli. Propržite luk i šargarepu na otprilike 5 minuta ili dok malo ne omeknu.
Dodajte pirinač i izmešajte. Pržite još otprilike 5 minuta ili dok pirinač ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni svoju boju ili još otprilike 10 minuta.
Dodajte paradajz pire i otprilike 100 ml tople vode, izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta ili dok pirinač ne upije tečnost. Skinite sa ringle i smesu začinite solju i crnim biberom po ukusu.
Tikvice napunite smesom i poređajte ih u nauljenu tepsiju, odgovarajuću za njihovu veličinu i broj. Po želji tikvice možete zatvoriti tanko isečenim krompirom.
Unutrašnjost tikvica izblendajte u sos sa prethodno oguljenim. Začinite sos sa malo soli i prstohvatom šećera. Sipajte sos preko i oko punjenih tikvica. Dodajte i otprilike 200 ml bujona od povrća.
Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom zapecite sosom otprilike 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C.