Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Tikvice iz rerne»Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom

Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
4
"I tikvice ćete pojesti i sos ćete istopiti samo treba da zapišete recept i da zasučete rukave"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 7 - 8 komada, male
  • pirinač - 100 g
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1 mala glavica
  • paradajz - 2 komada, veliki i oguljeni
  • paradajz pire - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • bujon od povrća - 200 ml
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako koristite veće tikvice, prepolovite ih, ako koristite male, direktno odsecite poklopčić i izdubite po dužini, ostavljajući dno.

Sačuvajte unutrašnjost. Operite pirinač i ocedite ga. Mleveno meso izmešajte sa nekoliko supenih kašika vode, crnim biberom, alevom paprikom i solju.

Sitno iseckajte luk i šargarepu. Zagrejte ulje na umerenoj temperaturi u dubokom tiganju na ringli. Propržite luk i šargarepu na otprilike 5 minuta ili dok malo ne omeknu.

Dodajte pirinač i izmešajte. Pržite još otprilike 5 minuta ili dok pirinač ne postane staklast.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni svoju boju ili još otprilike 10 minuta.

Dodajte paradajz pire i otprilike 100 ml tople vode, izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta ili dok pirinač ne upije tečnost. Skinite sa ringle i smesu začinite solju i crnim biberom po ukusu.

Tikvice napunite smesom i poređajte ih u nauljenu tepsiju, odgovarajuću za njihovu veličinu i broj. Po želji tikvice možete zatvoriti tanko isečenim krompirom.

Unutrašnjost tikvica izblendajte u sos sa prethodno oguljenim. Začinite sos sa malo soli i prstohvatom šećera. Sipajte sos preko i oko punjenih tikvica. Dodajte i otprilike 200 ml bujona od povrća.

Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom zapecite sosom otprilike 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: