Način pripreme
Orada za recept se očisti, opere i posuši se papirnim ubrusom. Posoli se i premazuje se maslinovim uljem i limunovim sokom. Tako se ostavlja na otprilike sat vremena da upije arome i da bude još ukusnija i krhka.
Pre nego što se stavi riba da se peče na ploči, prave se mali prorezi po njenoj koži, a unutra, u stomak se stavljaju kriške limuna, sveži strukovi estragona i peršun. Peče se dok ne bude zlatkasto na zagrajanoj ploči tako što se pazi da ne zagori.
Sos se pravi tako što se u zagrejanom maslinovom ulju dinstaju sitno iseckan stari i mladi luk. Kada omekšaju, dodaje se sitno iseckani paradajz.
Dodaje se so po ukusu, periodično se meša dok se malo ne zgusne. Kada je sos za ribu skoro gotov, dodaju se kapar i naseckan svež bosiljak.
Pečena orada se servira još topla sa tako spremljenim sosom.
Uživajte u neodoljivoj oradi na ploči sa sosom od paradajza i kapra!