Način pripreme
Meso se opere, iseče se na krupne komade i ako ima kosti, stavlja se zajedno sa njima u veliku šerpu. Dodaje se so, zrna crnog bibera i zaliva se sa 2.5 litra hladne vode.
Kuva se na tihoj vatri dok meso ne bude gotovo.
Odvajaju se kosti od mesa, bujon se procedi i čorba i meso se vraćaju na vatru.
Luk, paprike, šargarepe i krompir i celer se seku na kockice i stavljaju se u kurban. Sipa se ulje i kurban vri još 20 - 30 minuta.
Nakon toga se dodaje paradajz pire razmućen u malo vode ili oguljen i sitno iseckan paradajz. Vri još 10 minuta.
Pre nego što skinemo kurban sa vatre, začinjavamo ga solju, crnim biberom i posipamo sitno iseckanim peršunom, listovima celera i belim lukom, na kraju se dodaju izmrvljene ljute papričice.
Kurban čorba sa svinjetinom se poslužuje vruća.
Prijatno!