Način pripreme
Operite i ocedite od vode pileće kožice. Ravnomerno ih posolite, pospite crnim biberom, kuminom i ostavite ih da se začine barem na 20 minuta.
Za to vreme pripremite nadev za sarme.
Paradajz operite i ogulite u obliku spirale, čuvajući koru za ukras jela prilikom serviranja.
U maloj posudi zagrejte pola litre i istopite bujon od povrća, ostavite ga na slaboj vatri da se krčka kako bi kasnije bilo vruće.
Dodajte očišćen i opran pirinač i postepeno zagrejan bujon od povrća. Začinite čubrom, solju, osušenim majoranom (ako nemate, možete koristiti origano), crni biber i na kraju - oguljeni i sitno naseckan svež paradajz.
Samnjite ringlu i periodično mešajte da pirinač ne bi zagoreo. Nakon desetak minuta skinite sa ringle i kada se malo ohladi, dobijenim nadevom napunite već začinjene pileće kožice oblikujući stegnute sarmice.
Po potrebni (ako kožice nisu dovoljno široke) možete da ih pričvrstite u donjem kraju čačkalicom za zube da se ne bi otvarale za vreme pečenja.
Poređajte ih u tepsiju na papir za pečenje tako što savijeni delovi sarmi treba da ostanu odozdo. Zalijte tankim mlazom ulja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok sarme ne porumene.
Sarmice su odgovarajuće za predjelo, tako da u ovom slučaju servirajte u porciji po 1-2 od njih.
Poslužite ih sa ružicama od kore paradajza, zrnima crnog bibera i listićima zelenog začina po vašem izboru - peršun, bosiljak, mirođija (u mom slučaju koristila sam listiće sveže ubrane baštenske žalfije).
Sarme u pilećim kožicama su veoma ukusne!